Zeytinyağı hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Riviera zeytinyağı nedir? Özellikle kızartma yaparken riviera kullanılması gerektiği çünkü sızmanın daha çabuk yandığı söyleniyor. Bu bilgi doğru mu?

Zeytinyağının içinde bulunan ve antioksidan görevini yapan fenoller, naturel sızma zeytinyağında en yüksek düzeydedir. Zeytinyağı diğer yağların aksine 200-210 dereceye kadar yanmaz. Önemli olan kızartma yağınızı bir kereden fazla kullanmamak ve besinleri uzun süre kaynar yağda tutmamaktır. Ancak naturel sızma hem pahalı hem de değerli bir besin. Ve bu kıymetli besini ısıtarak tüm bu değerlerini yok ediyoruz. Bu nedenle kızartmalarda riviera kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

Tüketilemeyecek kalitesizlikte olan zeytinyağları ısıl işlem görür (rafinaj işlemi) ve içerisine yüzde 10 oranında naturel sızma zeytinyağı veya naturel birinci kalitede yağ katılır. Bu yağlara riviera diyoruz. Riviera hiçbir besin ve aroması olmayan ancak 200-210 dereceye kadar yanmayan rafine edilmiş zeytinyağıdır ve kızartmalarda kullanım için uygundur. Zeytinyağını doğru kullanmak isteyen kişilere önerimiz farklı kalitede zeytinyağlarına mutfaklarında yer açmalarıdır.

Erken hasat bir naturel sızma zeytinyağı sadece çiğ tüketim için uygun olup kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Tüm aromalar ve besin değerleri en üst seviyededir. Adeta bir sağlık iksiridir. Geç hasat bir naturel sızma zeytinyağı ise yemek pişirirken, pasta ve böreklerde rahatlıkla kullanılabilir. Yemeğinizin rayihasını asla bozmaz ve sanılanın aksine yemeğinizin tadını hafifletir. Aynı zamanda erken hasata göre nispeten daha az besin değeri ve aroma içermesine rağmen çiğ tüketime de uygun çok lezzetli bir yağdır.

Zeytinyağında Kalite terimleri ve etiket okuma:

“Naturel Sızma” bir kalite terimidir. Yağın asitliğinin 0,8 in altında, tat ve kokusunun kusursuz olduğunu garanti eder. Riviera ise yemeklik kalitenin en altıdır. Besin değeri yoktur. Bu nedenle yemekleri pişirirken az miktarda Naturel Sızma zeytinyağı kullanıp, servis esnasında  yemeği Erken Hasat Natürel Sızma ile lezzetlendirmek ve şifalandırmak, zeytinyağının en doğru tüketim şeklidir.

Zeytinyağının dilinizde acılık ve boğazınızda yakıcılık hissi bırakması iyiye işarettir. Acılık ve yakıcılık zeytinyağında aranan en önemli kalite kriteridir. Bu, yağın besin değerlerince zenginliğinin ifadesidir ve zeytinyağının rengi bir kalite kriteri değildir. Renginin yeşil oldukça kalitesinin arttığı görüşü yanlıştır.

Zeytinyağında bulunan özel bir kimyasal bileşen, plastikteki kansorojen madde dioxin ile etkileşime girerek zehirli maddenin yağa karışmasına neden olur. Bu sebeple plastik ambalajda Naturel Sızma olmaz. Sakın plastikte zeytinyağı tutmayın. Zeytinyağı için en iyi ambalaj hava almayan koyu renkli cam şişe veya tenekedir.

Zeytinyağının raf ömrü nedir?

Filtre edilmiş bir zeytinyağının raf ömrü 2 yıldır. Filtre edilmemişse 2 ay içinde tüketilmelidir. Aksi takdirde yağınız bayatlar.

hicolive

all author posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

preloader